Dünya üzerinde yetişen ve sağlık açısından ciddi faydaları olan, tıp camiasında da yeri büyük olan bitkiler oldukça fazladır. Her bitkinin yetişme şekli ve zamanına göre bıraktığı etki de büyük olur. Mart ve Nisan aylarının da en popüler bitkilerinden birisi Çiriş otudur. Çiriş otu, pırasaya benzeyen görüntüsü ve sağlığa olan faydaları ile son zamanların en çok konuşulan bitkileri arasında. Peki çiriş otu nedir? Faydaları nelerdir? Hangi hastalıklar için ve ne şekilde kullanılır? Merak edenler için araştırdık...
ÇİRİŞ OTU NEDİR?
Çiriş otu, zambakgiller ailesindendir. Sarı çiçekleri olan yeşil yapraklı çok eski bir bitkidir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Mart ve Nisan aylarında ortaya çıkar. Kendine has bir kokusu olan çiriş otunun diğer isimleri sarızambak, yabani pırasa, dağ pırasası, gülik, güllük, kirkiş otu, çiviş ve kirgiçtir. Oldukça sağlıklı ve doğal bir sebze olan çiriş otunun tadı çok lezzetlidir. Bununla birlikte İçerisinde bulunan yüksek miktarda C vitamini ile vücudun direncini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Çiriş otu, ömrü kısa bir bitkidir. Zamanını çok fazla geçirmeye gelmez, vaktinde toplanması gerekir. Çiriş otu, görüntüsü ile pırasayı veya çiçek soğanlarını andırmaktadır. Şifalı yönleri harici yemeklerde de sıklıkla kullanılan çiriş otu, özellikle otlu yemeklerde, arapsaçı gibi yanına et yakışan sebze yemeklerinde tercih edilerek, yemeğe et tadı vermesi ile ünlüdür.
ÇİRİŞ OTU HANGİ BÖLGELERDE YETİŞİR?
Türkiye’de hemen hemen her yörede yetiştiği bilinen çiriş otu daha çok Doğu, Güney Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz’de bolca bulunur.
ÇİRİŞ OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
* Bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Basur tedavisinde kullanılır.
* Adet söktürücü özelliği vardır.
* Kadınlarda görülen vajinal akıntılara karşı faydalıdır.
* Romatizma kaynaklı ağrıları geçirir.
* İdrar söktürücü özelliği vardır.
* Saçkıran tedavisinde kullanılır.
0 yorum:
Yorum Gönder