Container Icon

Yılan Pancarı

Yılan Pancarı

Yılan pancarı,  Doğada bulunan kış aylarında yetişen yılan pancarı, yaban pancarı veya yılan yastığı da denilen  zehirli bir bitkidir zehirli olması nedeni ile hayvanlar otlarken bile yemezler çiğ olarak yenmez. Yemeği ise geleneksel usullerde yapılmalıdır, aksi halde ağzınız yara olur. Temizlenip gayet ince bir şekilde doğranan yaban pancarı yaprakları bir kase yoğurtla çırpılır nohut ile beraber biraz da ılık su eklenerek kazana konur. Buna ekşitme denir. Bir miktar tuz eklenerek iyice karıştırılır üzerine un ilave edilir. Yapılan karışım üzeri sıkıca kapatılarak mayalanmaya bırakılır ve ertesi gün  ateşte saatlerce yavaş yavaş iyice kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. 

Tirşik yani yılan pancarı, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü alçak ve yüksek yerlerde doğal olarak yetişir.
Yılan Pancarı

Kahramanmaraş, Adana, Osmaniye özellikle de Kahramanmaraş ili Andırın ilçesinde kış aylarında tirişik çorbası çokça yapılır. Halk arasında Andırın Doktoru olarak bilinir. Bu yörelerde kışın çok sık yapılan bir çorba çeşididir. Aslen Gavur Dağı'na özgü bir yemektir. Emek isteyen, zahmetli bir çorbadır, atalarımız çok şifalı olduğunu söylerler. Tirşik çorbasını bilmeyenlere, tadı tuhaf gelir ama benim gibi tirşik sevenlerde, olsa da içsek der. Çünkü emek gerektirdiği için kolay yapılamaz. Özellikle de Andırın dışında olunduğunda  pek yenmez çünkü bitki her bölgede daha farklı bir özellik gösterir. Andırın'ın dağlarında yetişen pancarla Adana, Mersin'in portakal bahçelerinde yetişen pancar arasında pişmesi açısından dağlar kadar fark vardır.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder