'Ebe Gümeci' 'Ebegömeci'
Mayıs 03, 2018 |
Etiketler:
doğadan,
Ebegömeci,
kazan karası,
şifacınız,
şifadoğada,
şifalı bitkiler
Latince adı “Malva Vulgaris” olan Ebegümeci, 1500’e yakın türüyle kutuplar hariç dünyanın hemen her yerinde yetişir. Deniz kenarlarını, bataklık, nehir yakınlarını ve rutubetli ortamları sever. Ebegümecigiller familyasındandır. Bu çokyıllık ve otsu bitki Türkiye’nin hemen her yerinde yaygın olarak yetişmektedir.
Antik Yunan ve Roma döneminden bu tarafa hem sebze olarak hem de şifa olarak birçok kültür tarafından kullanılmış bir bitkidir. Kendine has tadı ve kokusuyla beğeni toplayan Ebegümeci, kavurma ve böreklerin harçlarına katılır. Pirinçli yemeği meşhurdur. İri yapraklarından çok lezzetli sarma yapılır. Dilenirse bitkinin körpe yaprakları haşlanarak yoğurtla beraber de yenilebilir. Bazen de çiğ haldeyken salatalara hem renk hem de farklı tat katmak için kullanılabilir. İnsanlık tarihinin en eski ansiklopedilerinden sayılan "Doğa Tarihi" isimli çalışmasında Plinius, "günde bir kaşık ebegümeci yiyen, hayatı boyunca hastalıklardan uzak kalır" demiştir.
Ebegümeci bitkisinden; ebegümeci çayı, ebegümeci yağı, ebegümeci kremi ve merhemi üretilir. Ayrıca içeriğindeki A,B ve C vitaminlerin zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir.
Bu çok yönlü ve içeriğinde zengin vitaminler barındıran bitkinin kökü, yaprakları ve çiçekleri doğru mevsimde toplanarak taze ya da kurutularak tüketilebilir. Ağzı kapalı bir kapta, loş, serin ve kuru bir ortamda saklanılan ebegümecinin ömrü 1 yıldır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder