Container Icon

"KEÇİ BOYNUZU" "HARNUP"




Keçiboynuzu, özellikle Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen MUAZZAM DERECEDE enerji dolu bir bitkidir. Taze tüketildiğinde çok tatlı bir tadı vardır. Keçiboynuzunun içerisinde şeker tadı veren bir sıvı vardır. Görüntüsünden dolayı da keçiboynuzu adı verilmiştir ve Kıbrıs’ta çok güzel bir şekilde yetişmektedir. Yetiştiği ağaçların uzunluğu 5 ila 10 metreye kadar çıkar. Keçiboynuzu, kurutularak da tüketilebilir.

Keçiboynuzu, karbonhidrat, yağlar ve sodyum açısından bolca zengindir. Aynı zamanda A ve C vitamini açısından da zengin sayılır. Selenyum, potasyum, magnezyum başta olmak üzere birçok mineral ve element içerir. İçerdiği element ve vitaminler yardımıyla sağlığa katkı sağlar.

Keçiboynuzu farklı şekillerde ve genelde kış aylarında tüketilmektedir. Bunun sebebi özellikle kış aylarında artan astım atakları ve bronşit hastalıklarına iyi geldiğine dair oluşan düşüncedir. Keçiboynuzu aynı zamanda gribal enfeksiyonlara ve üşütmeden kaynaklanan hastalıklara karşı da etkili bir besin kaynağıdır. Özellikle önemli bir antioksidan olması çok geniş bir yelpazede metabolizmaya hastalıklarla mücadelede yardımcı olur.

Keçiboynuzu faydaları arasında kemik erimesine iyi gelmesi, balgam söktürücü olması, kansızlığa fayda sağlaması sayılabilir. Yaprakları genellikle sert ve koyu yeşil olup genellikle sıcak bölgelerde, ılıman iklimlerde yetişen bir bitkidir. Çeşitli şekerler, A, B, E vitaminleri, karbonhidratlar, yağ, trigosol, selüloz, kalsiyum, potasyum, fosfor, tanen ve azotlu bileşikler içermektedir. Halk arasında harnup, ballıbaba, carob, kaluş, carobe, meluk, ballıboynuz adıyla da bilinir.


KEÇİBOYNUZUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun sonucunda hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Keçiboynuzu faydaları arasında, akciğer kanserini büyük ölçüde önleme gücüne sahip olduğu gibi mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelir.
  • Balgam söktürücü gücü, öksürüğü kesici etkisi, bronşit, nefes darlığı ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır.
  • Osteoporoz rahatsızlığı olan kişilerin kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanmasında çok iyi bir destekleyicidir. Kemik erimesine iyi gelmesi keçiboynuzu faydaları arasındadır.
  • Zengin bir lif kaynağıdır. İçeriğindeki lif oranının yüksek olması sebebiyle sindirimi rahatlatır.
  • Kemik ve zeka gelişimi için tüketilmesi faydalı olan bu yararlı bitki, şişmanlatıcı etkisi ve kan yapması özellikleri için de kullanılabilir.
  • Özellikle iktidarsızlık sorunu çeken erkeklerin tüketmesi önerilir.
  • Nefes darlığı, bronşit, astım tedavileri için pekmezi yenir. Nefes darlığı, astım ve bronşit tedavileri için çayı iki günde bir bardak tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Keçiboynuzu pekmezi faydaları arasında tansiyonu dengelemesi ve kandaki yağ oranını düzene sokarak kolesterolün düşmesine yardımcı olması da sayılabilir.
  • Kalp rahatsızlıkları için de tüketilen pekmezi, bağırsak, karaciğer ve akciğer gibi organların hastalıklarını önler.
  • Ayrıca bağırsak kurdu, bağırsak parazitlerinin düşürülmesinde de tüketilebilen pekmezi anemi (kansızlık) hastalığına karşı da kullanılır.
  • İçeriğindeki E vitamini sayesinde anemiye karşı fayda sağlar.
  • Prostat tedavisi için de tüketilmesi fayda sağlar.
  • Fıtık tedavisi için her gün 100 gr. keçiboynuzu dövülüp yenir.
  • İshale karşı bu şifalı bitkinin kuru yaprakları veya dal kabuklarının 50 gramı 1 lt. suda kaynatılır ve günde 4 bardak içilirse fayda sağlar.
  • Kısırlık tedavisinde ve sperm arttırıcı olarak bu şifalı bitkinin kürü kullanılır.

KEÇİBOYNUZU NASIL KULLANILIR?

Meyvesinden, yapraklarından, çekirdeklerinden yararlanılabilir. Yapraklarıyla ve dallarıyla çayı elde edilebilir. Meyveleri ise taze ve kuru olarak tüketilir. Bu şifalı bitkinin çekirdeği ise lapa haline getirilerek çıbanlar, basur, vücuttaki yaralar ve şişkinlikler için kullanılır.
Keçiboynuzu çayı, pekmezi şeklinde tüketilebilen ve ayrıca taze olarak da yenilebilen bu şifalı bitki, günlük hayatta kolaylıkla ulaşılabilir ve tüketilebilir. Ayrıca genel olarak nefes darlığı, astım, bronşit gibi hastalıkların tedavisi için de kullanılan bitkinin haftada birkaç gün tüketilmesi tavsiye edilir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder